A projekt azonosító száma: KEHOP-5.4.1-16-2016-00772

A kedvezményezett neve: DIDAKTIKA Egyesület

A projekt címe: Komplex energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálási program Nógrád megye kistelepülésein

Projektidőszak: 2019.09.01- 2021.02.28.

Tényleges befejezési dátum: 2020.02.28. (folyamatban)

A szerződött támogatás összege: 4 251 186 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt céljai:

  • I. Energiatakarékosság és energiahatékonyság
  • II. Megújulóenergia-felhasználás

A projekt célcsoportjai:

A projekt célcsoportjai a gyermekek (7-18 év) és a fiatal felnőtt lakosság (19-35 év) felnőtt lakosság (36-70 év).

A projekt tevékenységei:

  • Házhoz jön az energia: több településen átívelő interaktív tematikus programsorozat.
  • EnergiaStand: több településen figyelemfelhívó akció.
  • Alternatív csodák címmel gyakorlatias jellegű tudás átadására alkalmas szakkör
  • Szakirányú tanulmányi kirándulás a "Megújuló Energiapark" látogatására Debrecenbe
  • Honlap aloldal létrehozása.
  • Zöldfülű térségi energiahatékonysági verseny 10-14 éves diákok számára. Energia játszóház - bemutatóhely létrehozása.

KEHOP-5.4.1-16-2016-00772

Komplex energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálási program Nógrád megye kistelepülésein

Egyesületünk 2019.09.01. napon megkezdte a KEHOP-5.4.1-16-2016-00772 projektjének megvalósítását, amelybe több kistelepülés lakossága, Somoskőújfalu, Etes, Mátraterenye, Bárna és Cered lakossága kerül bevonásra. A megvalósított szakmai koncepció célja, a fenntarthatóság szemléletmódjának terjesztése és fejlesztése, a környezettudatos életvitel kialakításának az elősegítése.

Programelemek:

Házhoz jön az energia: több településen átívelő interaktív tematikus programsorozat

A programsorozaton a résztvevők megismerkednek az energiatakarékosság és hatékonyság, a megújuló energiafelhasználás jelentőségével, és gyakorlati tudnivalóival a saját háztartásuk terén is. Az előadás sorozat 15 fős csoportokból álló és több témát (energiatakarékosság és hatékonyság, megújuló energia felhasználás) felölelő, a témákat több irányból megközelítve, több célcsoport számára (gyermekek és felnőttek) alkalmas tematikával.

Megvalósulás: -

EnergiaStand

Az emberek figyelemfelhívása a környezettudatos és energiatakarékos életre. A projekt bemutatása és interakítv részvétel a tevékenységben. Több településen figyelemfelhívó akció, amely a települési napok keretében valósul meg összesen 4 alkalommal. Az akcióban a szervezet egy saját kültéri foglalkoztató helyet állít fel (rendezvénysátor) és ebben végzi az energiatudatosságot népszerűsítő programjait, ami a társadalom minden korosztályának szól. Kisgyermekeknek Solár építőjáték, felnőtteknek és fiataloknak megújuló energia társasjáték, zöld-totó, energia ötletláda és személyes tájékoztató beszélgetés háztartási energiamegtakarítási lehetőségekről, épületek energetikai felújításáról.

 

Megvalósulás:

  • Mátraterenye: 2019.09.21.
  • Etes: 2019.09.14.
  • Somoskőújfalu: 2019.09.07

Alternatív csodák szakkör

Az általános iskolás korosztály bevonása az energiahatékonysági szemléletformáló programba érdekes kísérletek és tevékenység segítségével. Alternatív csodák címmel gyakorlatias jellegű tudás átadására alkalmas szakkört szervezünk mind a 4 településen helyszínenként 30 órában (10 alkalom), ahol 15 fős gyermekcsoportok kísérleti és interaktív, valamint alkotó jellegű feladatok segítségével fejlesztik tudásokat, szemléletmódjukat. A szakkör célzottan csak az energiatudatosság témakörével foglalkozik, problémák felvetésével, megoldások felismertetésével és keresésével, saját ötletek megtalálásával, problémamegoldással, jó gyakorlatok megismertetésével, tapasztalatok cseréjével.

Megvalósulás:

  • Etes: 2019.10.15 - 2019.11.14.
  • Mátraterenye: 2019.09.10 - 2019.10.10.

Szakmai tanulmányút

A résztvevők gyakorlatias ismeretszerzése a tanulmányúton az energiahatékony eszközökről és lehetőségekről. Szakirányú tanulmányi kirándulás a Megújuló Energiapark látogatására Debrecenbe. A kirándulás egynapos autóbuszos tanulmányút, a kiránduláson a résztvevők megismerkednek a megújuló energiaforrások gyakorlati felhasználási lehetőségeivel, az energiahatékonyság és energiatakarékosság technikai feltételeivel.

Megvalósulás: -

Zöldfülű térségi energiahatékonysági verseny

Figyelemfelhívó és ismeretterjesztő megmérettetés a terület iskolás gyermekei számára. Szakmai, technikai részletek: Zöldfülű térségi energiahatékonysági verseny 10-14 éves diákok számára. A verseny egy kis léptékű, 20 x 3 fős csoportból álló egy fordulós gyakorlatorientált , mindennapi tevékenységek közé jól integrálható ismereteket közvetítő vetélkedő jellegű. Szakmai előkészítéssel és a lebonyolítással, ami az etesi oktatóközpontban történik.

Megvalósulás: -

Demonstrációs bemutatóhely létrehozása

Energia játszóház - bemutatóhely létrehozása: Az Etesen található oktatóbázis egy tantermében. A megújuló energiaforrásokkal interaktív bemutató helyet hozunk létre. Ide kis értékű eszközöket vásárolunk, illetve a más projektelemek demonstrációs eszközei is itt kerülnek elhelyezésre, (szélenergia készlet, szolár készlet, napkollektor modell, épületszigetelés makett). A helyiség oktatási bútorzattal felszerelt, ezért külső csoportok is igénybe vehetik. 

Megvalósulás: -