A projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00076

A kedvezményezett neve: DIDAKTIKA Egyesület

A projekt címe: KILÁTÓ - BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ infrastrukturális hátterének fejlesztése

Projektidőszak: 2019.06.01- 2020.08.29.

Tényleges befejezési dátum: 2020.08.29. (folyamatban)

A szerződött támogatás összege:  14 999 207 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A DIDAKTIKA Egyesület 2017-ben nyert el támogatást az Etes községben található telephelyén az új Kilátó Biztos Kezdet Gyerekház elindítására és működtetésére. Az EFOP-1.4.3-16-2017-00099 konstrukció támogatása lehetőséget teremtett a szakmai munka elindítására, illetve a szükséges eszközök részbeni beszerzésére. Az EFOP-2.1.2-16-2018-00076 projekt lehetőséget teremt a szakmai munkához való megfelelő infrastruktúra kialakítására. Az egyesület telephelye bérelt, az Etes Község Önkormányzatának épületében 2011-óta. A jelenlegi helyiségek egy részében a délutáni időszakban a Kilátó Tanoda is működik, ami ugyan időben és térben lehatárolt a programtól, azonban szükséges a teljesen elkülönített helyiségek kialakítása, amely funkciói teljesen megfelelnek az új Gyerekház elvárásainak. A tulajdonos a helyi önkormányzat hozzájárult, hogy az egyesület kialakítsa a szükséges infrastruktúrát a megfelelő működéshez. Az épület tetőterében található beépítendő rész teljesen korszerű és új épületszárnyban található, amely komplexumnak a részei a polgármesteri hivatal, az óvoda, a szociális konyha és a Kilátó Tanoda, amelyet szintén az egyesület működtet. Az ingatlan közvetlenül a nagy részben bányakolóniákból álló település központjában található, közel a buszmegálló, az élelmiszerbolt, az óvoda, iskola, művelődési ház és az orvosi rendelő. Az ingatlan energetikailag korszerű, hőszigetelt, napelemekkel segített világítás található rajta, a fűtése központi gázfűtés. Ezek a tények nemcsak a kialakítást, hanem a későbbi üzemeltetést is segítik a felújítás után a szervezetnek nem lesz költsége az üzemeltetésre, amely a fenntartási időn is túlmutat. Az EFOP-2.1.2-16-2018-00076  projekt fizikai megvalósítási ideje 12 hónap. Ez a munka a jelenlegi közösségi tér átalakítása és berendezése, amely lehetővé teszi a kora gyerekkori hozzáférést a képességfejlesztő és biztosító szolgáltatásokhoz a sikeres óvodai és iskolai integráció érdekében. A projekt közvetlen célcsoportja a megvalósítási területen élő gyermekek és fiatalok, valamint a családjuk, elsősorban a 3 év alatti intézménybe nem járó gyerekek és szüleik.

A meglévő épület hasznosítása, illetve funkcióbővítése nem lesz zavaró a már működő gyerekház szakmai munkájára, viszont elkészülése után egy teljesen önálló, funkcionális ingatlan fog a rendelkezésre állni a szolgáltatáshoz.

Szakmai projektelemek és megvalósításuk:
Épület korszerűsítése, bővítése, funkcióbővítéshez/váltáshoz szükséges átalakítása.
Az optimális funkcióellátás biztosítása érdekében akadálymentesítés.
A helyiségek berendezése a korcsoport igényeihez illeszkedően.
Az épületekhez tartozó, a funkcióellátásnak megfelelő szabadidő- és játszóudvar, babakocsi tároló, valamint konyhakert kialakítása, az ehhez szükséges eszközbeszerzés.
A projekt megvalósításához szükséges informatikai eszközök beszerzése.
A foglalkozásokhoz szükséges korcsoport-specifikus eszközök beszerzése, fejlesztő játékok beszerzése, egyéb szükséges eszközök, kültéri játékok és eszközök beszerzése.
Mosási, tisztálkodási, főzési lehetőség biztosítása.
A projekt a teleülésen egy hiányterületet ölel fel, hiszen a bányakolóniákban élő sokszor közműveket nélkülöző ingatlanok lakossága és elsősorban kisgyermekei számára óriási szükség van a gondoskodó, higiénikus és odafigyelő környezetre. A projekt keretein belül megtörténik egy eszközbeszerzés, amely segítségével a módszertani útmutató szerinti bútorok és specifikus berendezési tárgyak kerülnek a gyerekházba, a gyerekek számára fejlesztő játékok kerülnek beszerzésre, informatikai eszközök a szakmai munka támogatására, kültéri játszó kerül kialakításra az ingatlanhoz csatlakozó udvaron, konyhakerttel. A település lakossága számára a szolgáltatás könnyen elérhető lesz mert a a településszerkezet központjában található az ingatlan.
A projektet projekt előkészítés előzte meg amelyben igényfelmérés és a pályázathoz megfelelő szakmai dokumentáció összeállítása, tervezése történt. Az épület átalakítás, amely egy használati tér bővítése a korszerű tetőtéri terekben nem építési engedély köteles tevékenység.  A munka során tetőtéri ablakok kerülnek elhelyezésre, megvalósul a megfelelő szigetelés, a belső tér elválasztása könnyűszerkezetes száraz építéssel, kialakításra kerülnek a megfelelő helyiségek, a gyermekek számára a játszószoba a szülők és nevelők számára külön terem, előszoba és tárolók. A higiéniai szolgáltatásokhoz, fürdőszoba mosási lehetőséggel kerülnek kivitelezésre, valamint egy konyharész a megfelelő étkezési lehetőség biztosítására.